Wróć do aktualności

Poprzez uczestnictwo w treningu, opisywanych w niniejszym artykule pracowniach, podopieczni mogą wykazać się swoją kreatywnością podczas przygotowywania rozmaitych posiłków. Wykorzystują do tego ogólnodostępne produkty, z których można skomponować  nowe  „dzieła”  kulinarne  np. pospolitego  ziemniaka  można  przedstawić  w odmiennych, ciekawszych odsłonach. Powakacyjny okres cechuje się natomiast tym, że pracownie gospodarstwa domowego mają „pełne ręce roboty”. W tym czasie warsztatowa ekipa przygotowuje rozmaite przetwory, począwszy od dżemów, po ogórki i cukinie w różnych postaciach. Dzięki takiemu zaopatrzeniu naszego magazynu, okres jesienno – zimowy nam nie straszny, gdyż nasze „weki” są na wyciągnięcie ręki.

 

Podsumowując warto zaznaczyć, że podopieczni nie tylko uczą się teorii i praktyki w zakresie żywności oraz „kucharzenia”, ale także mają sposobność integracji, współdziałania w grupie oraz systematycznego rozwijania umiejętności dzielenia i niesienia pomocy. Poza tym, uczestnictwo w tych zajęciach sprawia naszym podopiecznym wiele radości, a niezwykłą motywacją jest możliwość przygotowania posiłków dla podopiecznych z pozostałych pracowni. Zaprezentowanie efektów swojej pracy łączy bowiem w sobie przyjemne z pożytecznym.

W części teoretycznej podopieczni nabywają wiedzę w zakresie komponowania jadłospisu na dany miesiąc z wykorzystaniem pełnowartościowych produktów, przy czym nabierają umiejętności sporządzania listy produktów niezbędnych do przyrządzenia zaplanowanych potraw. Uczestnicy również poznają zasady zdrowego odżywiania się oraz ich wpływ na organizm. Dodatkowo zapoznają się z ciekawymi metodami przyrządzania sałatek, surówek oraz deserów a także doskonalą „kodeks” dobrych manier – czyli Savoir-vivre. Ponadto, odbywają się zajęcia dotyczące higieny pracy, które pozwalają na bezpieczne wykorzystanie sprzętu AGD znajdującego się na pracowni.

 

„Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem”.

 

Odnosząc się do słów chińskiego filozofa Konfucjusza, możemy zauważyć ich odzwierciedlenie w naszym codziennym funkcjonowaniu, gdyż im większa stymulacja za pomocą różnorodnych bodźców, tym skuteczniejsze oraz efektywniejsze przyswajanie wiedzy. Wobec tego, istotną rolę w pracowniach gospodarstwa domowego odgrywa część praktyczna, która jest prostym kluczem do zdobywania wiedzy, umiejętności oraz doświadczenia. Dzięki udziałowi w zajęciach praktycznych podopieczni samodoskonalą umiejętności nabyte poprzez teorię a także zwiększają umiejętności, które są niezbędne do bardziej niezależnego życia.

W naszym codziennym życiu żywienie stanowi ważną czynność, dlatego iż w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie, zapewniając optymalny i prawidłowy rozwój. Warto podkreślić, że żywienie to nie tylko jedzenie, ale w głównej mierze mądre i racjonalne odżywianie się. W związku z tym, powinno korzystać się ze zdrowych produktów oraz komponować posiłki tak, aby dostarczały one jak najwięcej niezbędnych witamin i minerałów, które wspomagają nasze codzienne funkcjonowanie. Ponadto, właściwe odżywianie się ma również niebagatelny wpływ na nasz wygląd, pozwalając tym samym zachować jędrność ciała, piękne włosy i paznokcie oraz daje szansę na zdrowe i długie życie w dobrej kondycji.

 

„W zdrowym ciele – zdrowy duch”, doskonale o tym wiedzą podopieczni pracowni gospodarstwa domowego nr 1 i 2, gdyż wśród wielu zajęć prowadzonych w naszym Warsztacie są także „zajęcia kulinarne”. Są one prowadzone na podstawie planu pracy opracowanego na dany rok terapeutyczny, a ich głównym celem jest przekazanie Uczestnikom wiedzy i umiejętności praktycznych. Zajęcia te zatem pozwalają na wdrażanie ich w samodzielne wykonywanie posiłków w celu podniesienia i rozwinięcia kompetencji zawodowych, poprzez poznanie metod, jak i technik realizacji czynności gastronomicznych.

25 sierpnia 2020

Warsztaty od kuchni – trening w pracowniach gospodarstwa domowego

W naszym codziennym życiu żywienie stanowi ważną czynność, dlatego iż w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie, zapewniając optymalny i prawidłowy rozwój. Warto podkreślić, że żywienie to nie tylko jedzenie, ale w głównej mierze mądre i racjonalne odżywianie się. W związku z tym, powinno korzystać się ze zdrowych produktów oraz komponować posiłki tak, aby dostarczały one jak najwięcej niezbędnych witamin i minerałów, które wspomagają nasze codzienne funkcjonowanie. Ponadto, właściwe odżywianie się ma również niebagatelny wpływ na nasz wygląd, pozwalając tym samym zachować jędrność ciała, piękne włosy i paznokcie oraz daje szansę na zdrowe i długie życie w dobrej kondycji.

 

„W zdrowym ciele – zdrowy duch”, doskonale o tym wiedzą podopieczni pracowni gospodarstwa domowego nr 1 i 2, gdyż wśród wielu zajęć prowadzonych w naszym Warsztacie są także „zajęcia kulinarne”. Są one prowadzone na podstawie planu pracy opracowanego na dany rok terapeutyczny, a ich głównym celem jest przekazanie Uczestnikom wiedzy i umiejętności praktycznych. Zajęcia te zatem pozwalają na wdrażanie ich w samodzielne wykonywanie posiłków w celu podniesienia i rozwinięcia kompetencji zawodowych, poprzez poznanie metod, jak i technik realizacji czynności gastronomicznych.

/JacyTacyWTZJanowLubelski

Oświadczenie o dostepności

/WTZwJanowieLubelskim

KRS 0000213751

z dopiskiem "WTZ Janów Lubelski"

WTZ Janów Lubelski ©2019 - 2024

design by pracownia komputerowa  WTZ Janów Lubelski

tel. biuro: 15 872 -15-74; tel. kom: 607-302-701

e mail: warsztaty.janow@wp.pl

Godz. pracy:

pn - pt 7.00 - 15.00

Caritas Diecezji Sandomierskiej

 

Warsztat Terapii Zajęciowej

w Janowie Lubelskim

 

ul. Zamoyskiego 77

23-300 Janów Lubelski

numer konta bankowego: PEKAO O/Sandomierz

33 1240 2786 1111 0010 5670 9561

z dopiskiem "darowizna na WTZ Janów Lubelski"